DETROIT CHARTER REVISION COMMISSION

PROPOSAL/ISSUE REVIEW SUMMARY

ISSUE NUMBER: BF 32 ISSUE CATEGORY: Budget & Finance
SOURCE: City Council RELATED CHARTER SECTIONS: §9-507 (Service Fees)

Letter dated 12/2/10

RELEVANT ORDINANCE SECTION: RELEVANT LAW(S):

ISSUE/PROPOSAL STATEMENT: Require City Council approval before a City Agency changes the amount of an admission or
service fee.

Sec. 9-507. Service fees.

Any agency of the city may, with the approval of the city council, charge an admission or service fee to any facility operated, or
for any service provided, by an agency.

The approval of the city council shall also be required for any change in any such admission or service fee.

RATIONALE: “The proposed language clarifies that city council must approve fee changes. The issue has arisen in the
past that, although council must approve charging such fees, the law department has argued that they can subsequently be
changed without council approval. In order to provide an effective check and balance on executive branch power to charge and
modify fees, including giving the public the right to contest increased fees, it is deemed important to explicitly require council
approval of all such fees and modifications.”-City Council’s Rationale, Letter, dated December 13, 2010.

ANALYSIS:

DISPOSITION/COMMISION ACTION:




